RUTA 3 DIES MOIANÈS Curta.

La ruta 3 dies Moianès Curta és una magnífica opció per fer una gran descoberta de tot el Moianès. La ruta retalla l’opció normal, fent un recorregut força més accessible. I el que és més important, sense que la proposta perdi el seu encant i permeten gaudir, plenament, del Btt. El dia 1, de Collsuspina a Sant Quirze de Safaja. El dia 2, de Sant Quirze a Calders i el 3r, de Calders a Collsuspina. Són 153 km i 3.498 metres de desnivell acumulat en total. Una bona retallada respecte a l’opció normal en la Ruta 3 Dies Moianès Curta.

Però també hi ha algunes opcions per retallar encara més la ruta 

La ruta comença amb el sopar i l’allotjament la nit prèvia (inclòs en el preu) a Collsuspina. Com molts altres pobles del Moianès, té l’aire típic dels vells pobles plens d’històries i anècdotes.

 

 

PRIMER DIA.

49,32 km. 935 m. desnivell acumulat positiu / 46.76 km. 801 m. desnivell acumulat positiu. 

Matí

La ruta comença, després d’un bon esmorzar, amb uns trams de sender fins arribar a les famoses Coves del Toll, que amb temps, bé es mereixen una visita. A continuació, un altre petit tram de sender per sortir a la pista que ens portarà a la primera dolmen de la ruta. Després d’un bonic bosc entrem a una zona de Pous de Glaç o Poues, amb gairebé mitja dotzena en pocs quilòmetres. Impressiona la realització d’aquestes grans construccions majoritàriament soterrades (per conservar millor el gel) que es van anar construint al llarg dels segles XVI a l’XVIII.

Aviat la ruta surt a una zona de bonics rierols, una preciositat de paisatges al costat de la llera de riu, que finalitza en un llarg tram de camins de bosc fins arribar a Santa Coloma de Sasserra, una de les millors mostres de la masia catalana del Moianès . A continuació, la “Seuva Negra“. Un bon tram de camins i senders enllaçats per un paisatge que finalitza, després d’un últim tram de preciosos i enormes fagedes, en un gran edifici a què val la pena accedir a l’interior: el Castell de Castellcir.

La ruta aviat entra a Castellcir, un petit poblet -dedicat principalment al turisme i segones residències- però amb serveis mínims suficients. Hi ha botigues, bars, restaurants… Si cal, es pot fer un mos allà, tranquil·lament… 

 

Tarda.

La ruta es dirigeix cap a Sant Andreu de Castellcir per, tot seguit, fer via ​​cap a Sant Quirze de Safaja. Aquí es segueix per una pista per anar a cercar l’últim tram de sender de el dia, un altre de molt llarg -encara que una mica rocallós-, com a últim «regal» del dia. Finalitza a un magnífic allotjament. Allà, a més de trobar l’equipatge, també hi tindreu un bon sopar. 

L’opció retallada (46.76 km i 801 m. acumulats) passat Sant Andreu de Castellcir, fa via ​​cap a Sant Quirze de Safaja. A més, es tria la via més directa i ràpida (que passa a torcar d’un enorme pou de glaç) que baixa, de dret, cap al Parc de l’Aigua de Sant Quirze, fins a l’allotjament. Allà hi trobarem el nostre equipatge.

 

SEGON DIA

53,50 km. 1.183 m. desnivell acumulat positiu. 

Matí.

La ruta comença voltant el petit embassament del Parc de l’Aigua creuant la petita urbanització. Aleshores, segueix per un camí paral·lel a la carretera, creuant-l’alçada de la primera Poua del dia!. Finalment, Castellterçol, passant a tocar del castell.

La ruta volta per alguns dels carrers més bonics de Castellterçol i, després d’alguns trams d’ascensos i descensos, arriba finalment als famosos Dòlmens de Mas Clamí (un és fals, l’altre autèntic). De nou, en ruta, fa via cap a una històrica masia: La Sala de Cal Llogari, en estat ruïnós tot i el seu excepcional valor. Abans de Monistrol de Calders es passa per un dels dòlmens més grans del Moianès: el descomunal del Pla de Trullars. De seguida, es baixa fins a Monistrol (km 32.5) on hi ha diversos indrets per fer un mos.

 

Tarda

Sortint de Monistrol, la ruta s’enfila passant a tocar dels Gorgs Blaus, un grup de nombrosos gorgs arran de camí. I posteriorment, el dolmen de Sant Amanç. Finalment, s’enllaça amb la Ronda del Moianès fins a Calders.

Si es va tard, o cal retallar algun tram, es pot seguir la Ronda del Moianès seguint el track en direcció Moià, sense entrar a Calders i retallant gairebé 4 km.

A Calders, un cop s’ha fet un petit tomb pel poble, la sortida és per on s’ha entrat.  Per tant, es segueix de nou la Ronda del Moianès (en sentit contrari) fins a les rodalies d’un prestigiós restaurant. Allà la pista baixa cap al fons de la vall fins a una petita urbanització. A l’altre banda del riu, la ruta s’enfila vers a una magnifica masia, un tranquil allotjament on hi trobarem l’equipatge (i un bon sopar!).

 

TERCER DIA.

50,87 km. 1.380 m. desnivell acumulat positiu

El Moianès és un petit altiplà, un territori relativament planer que sobresurt del Pla de Bages a un costat i de la Plana de Vic a l’altre. I també pel sud, queda per sobre del Vallès. Però pel nord l’altiplà continua cap al Lluçanès. Avui es recorre la vessant nord, la dels turons més alts amb paisatges que sovint semblen prepirinencs; els mateixos paisatges que podrem trobar amb facilitat al Berguedà o al sud del Ripollès. Val a dir que nombrosos GR, PR, aniran creuant i seguint, aquí i allà durant tot l’itinerari fins a finalitzar el dia. Al capdavall, nombroses rutes i senders (camins històrics i alguns camins reials) creuen la part alta del Moianès. Des del Camí Oliva (el GR 151) fins al GR 3 (conegut com el Sender de la Catalunya Central) o el GR 177, entre d’altres. És l’etapa més dura de la ruta 3 dies Moianès Curta.

Matí.

La ruta segueix la part alta del Moianès, visitant meravelloses masies i esglesioles….

Les més destacades són la de Sant Vicenç de Vilarasau, d’origen romànic ,com també ho és el extraordinari mas del costat. La segona és Sant Joan d’Oló, una altre meravella del romànic, envoltat d’antigues masies, una creu de terme… i un excepcional Comunidor! (una petita construcció orientada segons els punts cardinals, per lliutar contra les tempestes i exorcitzar els mals esperits).

La ruta no entra a Santa Maria d’Oló sinó que segueix enfilant-se fins als 925 meters. Tot seguit, l’Estany, famós pel seu monestir i per que ja no hi ha cap estany. Al Centre d’Interpretació us podran explicar l’origen i desenvolupament de la vila (inclòs en el preu)

Tot seguit, l’ascensió fins al Dolmen de Puig Rodó, magnífic, tot i el que l’envolta trenca el seu encant. Una ràpida baixada i s’arriba a la Masia de l’Passarell (vinculada als inicis de La Fura dels Baus) i el preciós embassament de l’Passarell, per un recorregut molt especial amb gorgs , fonts, rierols i un antic molí (avui en ruïnes).

Finalment, Moià, capital de comarca, amb la descomunal església barroca -construïda per a una població molt superior a la que corresponia a l’època -o la denominació de vila (i la capital de sotsvegueria)- són dues simples mostres de la seva rellevància.

 

Tarda

Perquè Moià té un munt d’història a cada racó de la vila. De fet, Moià sempre s’ha sentit capital de comarca. I és que com ja ens deia de joves un  savi del poble, “Moià és molt Moià“. Però, queda encara un darrer tram. Així doncs, sortint de Moià per la casa de la Granoia, una magnífica masia amb aires modernistes i, a continuació, cap a la petita església de Sant Pere de Ferrerons. Tanmateix, queden dues petites collades, i una tercera, ja de baixada, per arribar a la pista que porta cap a Collsuspina.

Abans, però, Sant Cugat de Gabadons; una magnífica església romànica des de la qual es divisa tota la plana de Vic. Ara sí, Collsuspina. Primer, la ruta travessa Les Casetes, un antic barri de Collsuspina cap a l’entrada de la vila que ha sabut conservar tot l’estil d’un bonic poble antic. En un moment, de nou a l’allotjament, on trobareu l’equipatge. Finalitza la ruta 3 dies Moianès Curta.

 

RESÚM

DISTÀNCIA TOTAL                ALTIMETRIA TOTAL

Dia 1:                     49,32 km                              935 m. desn. acum. positiu

Dia 2:                       53.5 km                              1.183 m. desn. acum. positiu

Dia 2:                     50,87 km                              1.380 m. desn. acum. positiu

TOTAL:                  153.37 km                             3.498 m. desn. acum. positiu

 

INCLOU:

 • 3 Allotjaments en règim de Mitja Pensió.
 • Visita al Centre d’Interpretació de l’Estany
 • Transport de l’equip d’allotjament en allotjament.
 • Assegurança Obligatòria.
 • Mapes i tracks de la ruta.

NO INCLOU:

 • Lloguer de Bicicleta (opcional).
 • Dinar al mediodia (opcional).
 • Begudes, aperitius, etc, no inclosos al menú.
 • Assegurança de Cancel·lació (opcional).
 • Lloguer de GPS, amb el suporte, brides, 2 jocs  de piles i caregador (opcional)
 • Allotjament en Mitja Pensió nit posterior ruta (opcional)
 • Altres (tot el que no s’ha especificat)