LES RUTES BTT MOIANÈS

Riera de Marfà. GuiesBtt.catLa Trans Moianès és una proposta de 2 rutes en Btt pel Moianès, una descoberta per aquesta desconeguda comarca. El Moianès es distribueix en un extens altiplà de petites valls i suaus turons al centre de Catalunya. És un territori que sobresurt per sobre del Pla de Bages a un costat i de la Plana de Vic a l’altre. Pel sud, queda per sobre el Vallès però pel nord l’altiplà continua cap al Lluçanès. Amb cotes màximes de més de 1.000 m. i mínimes de 450 m., aquestes dues propostes es mouen entre els meravellosos boscos en la transició de climes mediterranis a semi-continentals. Alzines, pinedes i roures, però també fagedes, castanyers entre falgueres i roques plenes de molsa…  I esglesioles i masies per tot arreu.

Però en el que destaca són els pous de glaç (o poues al Moianès). Les rutes passen per una dotzena dels més de 50 que hi ha a la comarca. I dòlmens. De totes les mides i formes (es visita mitja dotzena), clara mostra d’un territori ja habitat en èpoques ancestrals. Com també l’existència de restes de Neandertal a les Coves del Toll.

RUTA 2 DIES Sant Cugat de Gavadons

Aquesta ruta és un itinerari de 105 km i 2.425 m. de desnivell acumulat positiu per recórrer en 2 dies. Amb sortida des de Collsuspina dóna una petita volta per la part central i oest de la comarca. Encara que el recorregut pot semblar de poca envergadura, és en realitat una ruta relativament exigent i en absolut ràpida. Bona part de l’itinerari del primer dia és per senders lents -encara que no difícils- amb moltíssims llocs d’interès (gorgs, dòlmens, etc) fent que el ritme de la ruta sigui lent. D’altra banda, el segon dia, la ruta creua la comarca de sud a nord i tot seguit, tomba cap a l’oest. Val a dir que sorprenen els paiasjes en un territori amb altituts mitjanes de 600 a 800 metres. La proposta no visita tots els pobles, però sens dubte, en fa una bona mostra i recorre alguns dels llocs més interessants de la comarca. El primer dia és molt, molt complert i exigent. El segon és molt rodador i amb un munt de de llocs interessant.

RUTA 3 DIES

Aquesta proposta és un itinerari de 195 km i 5.500 metres de desnivell per recórrer en 3 dies. Amb sortida des Collsuspina l’itinerari dóna la volta a la comarca en sentit horari, per a tots i cada un dels pobles i els llocs més característics i interessants. En efecte, la ruta transcorre per les 10 poblacions que conformen la comarca: Calders, Castellcir, Castellterçol, Collsuspina, Granera, l’Estany, Moià, Monistrol de Calders, Santa Maria d’Oló i Sant Quirze de Safaja. Passant pels 12 o 15 llocs més emblemàtics de la comarca: La Seuva Negra, La Tosca, els Gorgs Blaus, les Coves del Toll, el Monestir de l’Estany, el llac de l’Passarell,… i un munt d’ermites del voltant. Hi ha moltes opcions per fer rutes pel Moianès en Btt, però, sens dubte, aquesta és una de les propostes de ruta més complerta.

 

RUTA 3 DIES LIGHT

El recorregut es pot retallar amb facilitat -reduint el quilometratge de les etapes- configurant una ruta més curta, si escau, en cadascuna de les etapes. Surten 140 km i 4.000 metres de desnivell acumulat, en una opció molt més factible, tot i que s’hagi de retallar algun dels encants de la ruta.

Si es vol aquesta opció demaneu-la específicament.

 

Trans Moianès Btt