Ruta Btt 2 Dies Moianès LlargaMolí de Brotons

L’opció de Ruta Btt 2 dies Moianès Llarga és una bàsica però completa «exploració» del Moianès. Amb un recorregut total de 105 km i 2.378 metres de desnivell acumulat fa un tomb per molts dels llocs més característics de la comarca. Les Coves del Toll, -amb  grans troballes prehistòriques-, el «Salt de la Tosca» i el Molí de Brotons, l’impressionant «Sauva Negra» amb el destacat Castell (conegut popularment com «la Popa») a més de diversos dòlmens i pous de glaç. Però també la majestuosa vila de Moià, el senyorial Castellterçol, l’acollidora Collsuspina, el coquetó Castellcir, el turístic Sant Quirze de Safaja …. en una magnífica proposta per viure l’essència del Moianès.

La ruta comença amb el sopar i l’allotjament la nit prèvia (inclòs en el preu) a Collsuspina. Com molts altres pobles del Moianès, té l’aire típic dels vells pobles plens d’històries i anècdotes.

Rutes Btt

Dia 1. Ruta Btt 2 Dies Moianès Llarga.

56,84 Km. 1.041 m. Desnivell Acumulat Positiu.

Matí.

La ruta comença, després d’un bon esmorzar, amb uns trams de sender fins arribar a les famoses Coves del Toll, que, amb temps, bé mereixen una visita. A continuació, un altre petit tram de sender per sortir a la pista que ens portarà a la primera dolmen de la ruta. Després d’un bonic bosc entrem a una zona de Pous de Glaç o Poues, amb gairebé mitja dotzena en pocs quilòmetres. Impressiona la realització d’aquestes grans construccions majoritàriament soterrades (per conservar millor el gel) que es van anar construint al llarg dels segles XVI a l’XVIII.

Aviat la ruta surt a una zona de bonics rierols, una preciositat de paisatges al costat de la llera de riu, que finalitza en un llarg tram de camins de bosc fins arribar a Santa Coloma de Sasserra, una de les millors mostres de la masia catalana del Moianès . A continuació, la “Seuva Negra“. Un llarg, llarg tram de camins i senders enllaçats per un paisatge que finalitza, després d’un últim tram de preciosos i enormes fagedes, en un gran edifici a què val la pena accedir a l’interior: el Castell de Castellcir.

De seguida es descobreix perquè aquest castell se l’anomena “La Popa” … no hi ha més que pensar en la forma posterior d’un vaixell.

La ruta aviat entra a Castellcir, un petit poblet -dedicat principalment al turisme i segones residències- però amb serveis mínims suficients. Hi ha botigues, bars, restaurants… Si cal, es pot fer un mos allà, tranquil·lament… 

Sant Pere de FerreronsTarda.

La ruta es dirigeix ​​cap a Sant Quirze de Safaja per una pista per buscar l’últim tram de sender de el dia, un altre de molt llarg -encara que una mica rocoso-, com a últim «regal» del dia. Sopar i allotjament en un bon establiment. També hi podrem guardar les bicis.

Rutes Btt Trans Moianès 

Dia 2. Ruta Btt 2 Dies Moianès Llarga.

50,64 km. 1.337 m. Desnivell Acumulat Positiu.

Matí.

La ruta comença voltant el petit embassament del Parc de l’Aigua. Després de creuar una petita urbanització, inicia un llarg tram d’ascens per diversos boscos, amb magnífiques vistes del Vallès, fins a Sant Julià d’Úixols. La baixada cap a Castellterçol té de tot: un tram de sender, un de pista ràpida, un bon camí per un bonic bosc… fins i tot arriba a una enorme “Poua” (una altra!) abans d’entrar al poble després d’envoltar el castell. De Castellterçol.

La ruta fa un tour per alguns dels carrers més bonics de Castellterçol i després d’alguns trams d’ascensos i descensos, arriba finalment al famós Dolmen de Mas Clamí. De fet, 2 dòlmens,  perquè n’hi ha un “fals” al costat de el camí i un altre, l’autèntic, a un bosc d’alzines a 150 m. De nou en ruta, s’entra al Moianès més profund durant més de 7 km. El paisatge és el típic de la comarca: petits prats entre boscos de pins i alzines, entre els 600 m- i 800, creuant masies (per desgràcia, algunes d’abandonades), vells molins i algunes ermites.

Passada la magnífica Masia de Marfà, es descendeix creuant el riu (al costat d’una bonica font) fins al Salt de la Tosca, a Marfà, preciós i recòndit, amb les restes d’un vell molí (Molí de Brotons) sota la bauma. Un lloc idíl·lic, paradisíac. La ruta surt d’allí per la pista principal, el “Camí Ral”, a Moià. Després de l’entrada a el poble, al costat de el parc municipal, el creua fent un petit tour de visita per la majestuosa població, que, a poc a poc, va guanyant entitat i prestigi com recent Capital de Comarca. De fet, Moià sempre s’ha sentit capital de comarca. I és que com ens deia de petits un vell sabi del poble, “Moià és molt Moià”.

 

Tarda

La ruta surt pel “Camí de l’Dret”, però abans, opcionalment, es pot anar al preciós pantà de Passarell. En tot cas, passa per l’altiva masia de La Granoia, amb el seva característica teulada de peces de ceràmica. En direcció a la Creu Vermella, s’acosta a la magnífica ermita de Sant Pere de Ferrerons, a escassos metres de camí, però amb unes vistes del Moianès (i de tota la ruta d’aquests dos dies) que bé valen la pena.

Aleshores, la ruta segueix ascendint mantenint després petits ports entre els 900 i 1.000 m. en uns magnífics entorns de bonics boscos entre pastures , per assolir al Coll de Naulard. A la dreta la ruta baixa cap Collsuspina, però primer la ruta puja uns 800 metres cap a Sant Cugat de Gavadons, una extraordinària ermita romànica amb unes vistes increïbles de la Plana de Vic. Ara sí, la ruta recula fins a la cruilla per baixar, de dret cap a Collsuspina fins a l’allotjament. Finalitza la Ruta 2 dies Moianès!.

Rutes Btt Trans Moianès

RESÚMDolmen Moianès

                         DISTÀNCIA TOTAL                     ALTIMETRIA TOTAL

Dia 1:                     54,84 Km.                             1.041 m. Desn. Acum. Posit.

Dia 2:                     50,64 Km.                             1.337 m. Desn. Acum. Posit.

TOTAL:                 105,48 Km.                             2.378 m. Desn. Acum. Posit.

Rutes Btt Trans Moianès

INCLOU:

 • 2 Allotjaments en règim de Mitja Pensió.
 • Transport d’equipatge d’allotjament en allotjament.
 • Assegurança Obligatòria.
 • Mapes i tracks de la ruta.

Rutes Btt Trans Moianès

NO INCLOU:

 • Lloguer de Bicicleta (opcional).
 • Dinar (opcional).
 • Begudes, aperitius, xarrups, etc. no inclosos en el menú.
 • Assegurança de Cancel·lació (opcional).
 • Lloguer de GPS, amb el suport, brides, 2 jocs de piles i carregador (opcional)
 • Allotjament en Mitja Pensió nit posterior ruta (opcional)
 • Altres (tot el que no s’hagi especificat)

Trans Moianes Btt