Ruta Btt 3 Dies Moianès Llarga

La ruta 3 dies moianès és una magnífica opció per fer una gran descoberta de tot el Moianès. La ruta recorre tots i cadascun dels pobles amb unes etapes que permeten gaudir, plenament, del Btt. El dia 1, de Collsuspina a Sant Quirze de Safaja. El dia 2, de Sant Quirze a Calders i el 3r, de Calders a Collsuspina. Són 195 km i 5.500 metres de desnivell acumulat en total.

Ruta Btt

PRIMER DIA.

65,08 km. / 1.740 metres desnivell acumulat positiu.

El sorprenent descobriment. Començar per l’etapa més sorprenent és una aposta arriscada. Perquè les altres etapes potser et podran semblar menys interessants, perquè potser la varietat de paisatges i territoris aquí gairebé s’ennuega… El cas és que la primera etapa és la més sorprenent. Per cert, com en totes les opcions, comença amb el sopar i l’allotjament la nit prèvia al primer día de ruta. I es surt des de Collsuspina.

Senderols El TollMatí.

Havent esmorzat, venen diversos senders fins a les Coves del Toll . Passat el Dolmen de les Umbertes, a tocar d’un antic aeròdrom, comença un llarg tram cap a «La Tosca«, el Salt de Marfà i el Molí de Brotons, un lloc idíl·lic, de referència pels vilatans!!!

De nou a La Fàbrega, una nova sorpresa: un seguit de pous de glaç, ben conservats / restaurats. Molt aviat el sorprenents Mas d’Esplugues, a sota una balma i la Verge -un quilòmetre més enllà, – de la meravellosa riera de Fontcalenta.

Cal passar una petita urbanització, al costat de Castellcir, per assolir la gran masia de Sta. Coloma de Sasserra i la monumental alzina, indret d’aplecs i trobades. Tanmateix, ara s’inicia el tram més salvatge de la ruta: la Seuva Negra. És un microclima d’espesos boscos i rierols amb una gran biodiversitat  fins al Castell de Castellcir (popularment «la Popa», per la forma de popa de vaixell). I finalment, Castellcir

Tarda.

A Castellcir es poden trobar alguns establiments, bars i restaurants… en un petit poble que gaudeix d’un encant molt familia i d’estiueig.

Només queda un petit tram de bosc «molt mediterrani» per assolir Sant Quirze de Safaja. A més, al final, l’arribada és per un llarg sender, tècnic però molt divertit, encara que es pot fer per una còmoda pista sense cap problema. A Sant Quirze, sopar i dormir en un bon allotjament finalitzant la primera etapa de la Ruta 3 dies Moianès.

SEGON DIA.

69,73 km. / 1.752 metres desnivell acumulat positiu.

La vessant mediterrània. Si en l’etapa anterior sorpén la diversitat de vegetació, en aquesta predomina un paisatge més clarament mediterrani. I si bé no hi ha faigs,  la varietat de plantes -arbres i matolls, principalment- clarament mediterranis mostra una vessant més familiar del Moianès. Cabanes de pedra seca, velles masies entre feixes i camps, antigues capelles i velles ermites mig perdudes entre pinedes… paisatges clarament mediterranis del Moianès.

Matí. Dolmens Moianès

Amb un bon esmorzar, cal encara el primer tram cap a la magnífica ermita de Sant Julià d’Úixols. És un tram llarg, però les vistes bé ho valen (al Collet dels Térmens s’albira gairebé tot el Vallès). Aviat s’arriba a Castellterçol, gaudint d’un petit sender abans de la Poua de l’Casuc. Castellterçol té un encant molt especial, mantenint-se a parts iguals l’estil històric -de vells carrers d’antigues cases i masies-, amb l’estil modernista, de racons carismàtics i edificis noucentistes. És un lloc agradable per menjar una mica i agafar forces atès que fins Granera la ruta és llarga i «sense assistència».

Aviat es passa per dos magnifics dolmens (el real és a 100 metres, en un petit bosc d’alzines- i el fictici al costat del camí). I, sobretot, per l’enorme masia de Cal Llogari (i la seva ermita). Queda un bon coll abans d’arribar a  Granera, amb una dotzena d’antigues cases i una vintena de nous xalets.

Fins a Monistrol de Calders, queden llargs trams de pistes i després de la pujada més exigent de la ruta, s’arriba a l’impressionant Dolmen de Trullars. El paisatge és cada cop més Mediterrani, amb cabanes, feixes i marges de «pedra seca». Monistrol és un bonic poble envoltat d’urbanitzacions de l’època de les vaques grasses… Hi ha bars, restaurants i altres establiments.

Font de Marfà. GuiesBtt.catTarda.

Monistrol és un dels punts més baixos del Moianès (450 metres) i fins Calders caldrà enfilar-se ben bé uns 100 metres de desnivell. Tanmateix, la sortida és per un dels indrets més coneguts de la comarca: els Gorgs Blaus. Val a dir que els actuals avis de Monistrol expliquen que de petits es banyaven allà, hi anaven a berenar. El lloc és realment impressionant. A mesura que la ruta puja, a poc a poc, la vegetació anirà canviant. Pel camí, un altre dolmen ens espera.

Calders. Tan petit com encantador. Petites casetes de pedra on tothom es coneix. Malgrat que la ruta hi entra, si no és necessari, es pot retallar algun quilòmetre i continuar directament cap a l’allotjament. De fet, des que es travessa la carretera són «només» 5 km,  però es baixa cap a La Ruca (una coneguda casa de colònies), es puja cap a l’altre vessant de la vall, es torna a baixar… finalment, Clapers, una magnífica masia / hostal per sopar i dormir.

TERCER DIA.

61,87 km. / 1.913 metres desnivell acumulat positivo. 

El Moianès és un petit altiplà, un territori relativament planer que sobresurt del Pla de Bages a un costat i de la Plana de Vic a l’altre. I també pel sud, queda per sobre del Vallès. Però pel nord l’altiplà continua cap al Lluçanès. Avui es recorre la vessant nord, la dels turons més alts amb paisatges que sovint semblen prepirinencs; els mateixos paisatges que podrem trobar amb facilitat al Berguedà o al sud del Ripollès. Val a dir que nombrosos GR, PR, aniran creuant i seguint, aquí i allà durant tot l’itinerari fins a finalitzar el dia. Al capdavall, nombroses rutes i senders (camins històrics i alguns camins reials) creuen la part alta del Moianès. Des del Camí Oliva (el GR 151) fins al GR 3 (conegut com el Sender de la Catalunya Central) o el GR 177, entre d’altres. Una dura etapa de la ruta 3 dies Moianès.

Castell de la Popa. Castellcir.Matí.

Havent esmorzat, la ruta mena cap a Santa Maria d’Oló, passant per dos veïnats: Sant Vicenç de Vilarassau, amb una gran masia i una bonica església romànica i Sant Joan d’Oló, al costat d’una petita església.

A Santa Maria d’Oló,-amb el carrer més costerut de Catalunya- (aneu a l’església romànica), hi ha establiments de tota mena. La ruta arriba a un celler d’un nou vinicultor que ha tornat a conrear els camps de vinya ja abandonats i guanyar-se un lloc en el mercat (visita i degustació inclosa).

Tot seguit, l’Estany, famós pel seu monestir i per que ja no hi ha cap estany. Al Centre d’Interpretació us podran explicar l’origen i desenvolupament de la vila (inclòs en el preu)

Ara bé. Tot seguit, l’ascensió fins al Dolmen de Puig Rodó, magnífic, tot i el que l’envolta trenca el seu encant. Una ràpida baixada i s’arriba a la Masia de l’Passarell (vinculada als inicis de La Fura dels Baus) i el preciós embassament de l’Passarell, per un recorregut molt especial amb gorgs , fonts, rierols i un antic molí (avui en ruïnes).

Finalment, Moià, capital de comarca, amb la descomunal església barroca -construïda per a una població molt superior a la que corresponia a l’època -o la denominació de vila (i la capital de sotsvegueria)- són dues simples mostres de la seva rellevància.

Tarda

Perquè Moià té un munt d’història a cada racó de la vila. De fet, Moià sempre s’ha sentit capital de comarca. I és que com ja ens deia de joves un  savi del poble, “Moià és molt Moià“. Però, queda encara un darrer tram. Així doncs, sortint de Moià per la casa de la Granoia, una magnífica masia amb aires modernistes i, a continuació, cap a la petita església de Sant Pere de Ferrerons. Tanmateix, queden dues petites collades, i una tercera, ja de baixada, per arribar a la pista que porta cap a Collsuspina.

Abans, però, Sant Cugat de Gabadons; una magnífica església romànica des de la qual es divisa tota la plana de Vic. Ara sí, Collsuspina. Primer, la ruta travessa Les Casetes, un antic barri de Collsuspina cap a l’entrada de la vila que ha sabut conservar tot l’estil d’un bonic poble antic. En un moment, de nou a l’allotjament, on trobareu l’equipatge. Finalitza la ruta 3 dies Moianès.

RUTA 3 DIES “LIGHT”

Els tres dies ofereixen opcions de retallar trams. Dissortadament, si es retalla es perden alguns alicients, donc la ruta s’ha dissenyat unint els principals punts d’interés del Moianès. Per contra, ofereix un recorregut força més curt, dia a dia, i molt més factible. Amb els mateixos allotjaments, queden 140 km en total i 4.000 metres de desnievll acumulat.

RESÚM

                            DISTANCIA TOTAL                ALTIMETRÍA TOTALMoianès en Btt. Trans Moianès

Día 1:                     65,08 km. / 1.740 m. Desn. Acum. Posit.

Día 2:                    69,73 km. / 1.752 m. Desn. Acum. Posit.

Día 3:                    61,87 km. / 1.913 m. Desn. Acum. Posit.

TOTAL:                 196,68 Km. / 5.405 m. Desn. Acum. Posit.

Rutes Btt Trans Moianes

INCLOU:

  • 3 Allotjaments en règim de Mitja Pensió.
  • Visita al Centre d’Interpretació de l’Estany
  • Transport de l’equip d’allotjament en allotjament.
  • Assegurança Obligatòria.
  • Mapes i tracks de la ruta.

NO INCLOU:

  • Lloguer de Bicicleta (opcional).
  • Dinar al mediodia (opcional).
  • Begudes, aperitius, etc, no inclosos al menú.
  • Assegurança de Cancel·lació (opcional).
  • Lloguer de GPS, amb el suporte, brides, 2 jocs  de piles i caregador (opcional)
  • Allotjament en Mitja Pensió nit posterior ruta (opcional)
  • Altres (tot el que no s’ha especificat)